![](/media/lib/365/n-natto-9eef4ab55a0533d5472290c238c798ca.jpg)
Dipeptyd występujący w fermentowanych produktach można wykorzystywać w zapobieganiu depresji
16 września 2019, 11:29Japońscy naukowcy dokonali ważnych odkryć odnośnie do roli dipeptydu leucynowo-histydynowego (LH) w hamowaniu aktywacji mikrogleju i zaburzeń emocjonalnych związanych z depresją. LH występuje w fermentowanych pokarmach, np. w niebieskim serze czy nattō (potrawie z soi). Bazując na uzyskanych wynikach, autorzy artykułu z pisma Nutrients uważają, że produkty bogate w LH mogą być bezpieczną metodą podtrzymywania dobrego zdrowia psychicznego.
Tomografia mumii wykluczyła zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
20 października 2014, 11:23Dotąd sądzono, że członkowie egipskich rodzin królewskich cierpieli na zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK), jednak najnowsze studium dr Sahar N. Saleem i Zahi Hawassa pokazało, że u mumii datowanych na okres od XVIII do wczesnej XX dynastii występowała rozsiana samoistna hiperostoza szkieletu (ang. diffuse idiopathic skeletal hyperostosis, DISH), zwana inaczej uogólnionym samoistnym nadmiernym rozrostem kości.
![](/media/lib/88/n-mozg-c045d3190df57406542445dba858595e.jpg)
Po urazie głowy mikroglej wywołuje stan zapalny w odległych miejscach
15 marca 2017, 14:14Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Maryland odkryli nowy mechanizm, za pośrednictwem którego po obrażeniach czaszkowo-mózgowych (ang. traumatic brain injury, TBI) rozwija się długotrwały rozległy stan zapalny. Ustalenia te mogą wpłynąć nie tylko na leczenie TBI, ale i chorób neurodegeneracyjnych, u których podłoża często leży właśnie stan zapalny.
![](/media/lib/67/dziewczynka-z-brzoskiwnia-90a7ae29e7712e24be489adc0cb6fdcd.jpg)
Pierworodni częściej mają alergie pokarmowe
22 marca 2011, 10:10Starsze dzieci częściej cierpią na alergie pokarmowe niż ich młodsze rodzeństwo. Takashi Kusunoki z Shiga Medical Center for Children odkrył, że w badanej próbie na alergie pokarmowe cierpiało 4% pierworodnych, 3,5% dzieci urodzonych jako drugie i 2,6% kolejnych.
![](/media/lib/451/n-warzywa-d1e61ece7dbc7eb3836e215ec016425e.jpg)
Dieta bogata w rośliny zapobiega stanom zapalnym jelit
15 kwietnia 2021, 11:03Dieta bogata w produkty zwierzęce, przetworzoną żywność, alkohol i cukier wspomaga tę część mikrobiomu jelit, która wywołuje stany zapalne, donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Groningen. Natomiast dieta bogata w produkty roślinne wspiera te mikroorganizmy, które działają przeciwzapalnie. W ostatnich lata pojawia się coraz więcej doniesień wskazujących, jak istotną rolę odgrywa mikrobiom.
![Staphylococcus aureus](/media/lib/211/n-34165928_bc3fc63fb7-fb38b98371b4d9f5e44c8e7f28c05e3b.jpg)
Gronkowce mogą wywoływać cukrzycę typu 2.
2 czerwca 2015, 09:54Nowe studium naukowców z Uniwersytetu Iowy sugeruje, że bakterie mogą wywoływać cukrzycę typu 2.
![](/media/lib/275/n-goya-38e623c9c09d3520fe94207712a4e564.jpg)
Wielki malarz cierpiał na rzadką chorobę autoimmunologiczną
28 kwietnia 2017, 12:37Co roku jeden z uczestników Historical Clinicopathological Conference dostaje do zdiagnozowania historyczny przypadek medyczny. Diagnosta do czasu postawienia diagnozy nie zna tożsamości pacjenta. W przeszłości diagnozowano np. Karola Darwina.
![](/media/lib/181/n-jelita-9a1dedcf8177d3098437c327d0f00434.jpg)
Parkinson rozwija się w jelitach i dociera do mózgu za pośrednictwem nerwu błędnego?
27 kwietnia 2017, 10:01Choroba Parkinsona może się zaczynać w jelicie i rozprzestrzeniać do mózgu za pośrednictwem nerwu błędnego.
![](/media/lib/26/1208249817_363386-b79b7a5186d626058d4754bde05ec450.jpeg)
Zmarł twórca pojęcia czarnej dziury
15 kwietnia 2008, 08:49W wieku 96 lat zmarł John Archibald Wheeler, amerykański fizyk, który stworzył termin "czarna dziura". Jak poinformowała jego córka, zmarł 13 kwietnia w swoim domu w New Jersey. Przyczyną zgonu było zapalenie płuc.
![](/media/lib/477/n-szczepienie-9f866f20d7f55e099fba2f687b4e3b4a.jpg)
Szczepionka przeciwko grypie chroni przed chorobą Alzheimera
4 lipca 2022, 08:54Osoby, które otrzymały co najmniej 1 dawkę szczepionki na grypę były narażone na o 40% mniejsze ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w ciągu 4 lat po podaniu szczepionki. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez doktora Avrama S. Bukhbindera i profesora Paula E. Schultza z University of Texas. Naukowcy porównali występowanie choroby Alzheimera u osób powyżej 65. roku życia, które otrzymały i nie otrzymały szczepionki przeciwko grypie.